VARFÖR DENNA SIDA?

Efter min första match med mina då 6-åriga grabbar tittade jag på min man och sa - vi lägger av. Jag hade tidigare spelat innebandy i div1 och varit spelande tränare. Där var det seriöst och alla ville verkligen vinna varje match till 100 %. Nu hade jag och min man startat igång min sons fotbollslag utanför Eskilstuna där vissa hellre plockade blommor än jagade bollen och lyssnade när de hade lust. Vi hade aldrig tränat barn tidigare men tänkte det kan väl inte vara svårare än att träna ett damlag.

Men vad fel vi hade. Här har man spelare som kanske inte själva gjort valet av idrott och föräldrar som ska tycka och tänka. Det går inte att tänka elit och kulturen medger inte alltid att någon får sticka ut i mängden. Det var svårare än att träna ett damlag märkte jag väldigt snabbt.

Jag glömmer aldrig när jag träffade vår kanslist Håkan första gången som tog emot mig i klubbhuset, jag hälsades välkommen till klubben och fick en pärm och en nyckel. Nu var det bara att köra igång.

I pärmen fanns adresslista, närvarokort och en massa tomma flikar. Jag hade inte gått någon kurs utan fick börja googla lite på nätet för att få lite tips på övningar. Det var i detta läge jag önskar att jag hade hittat denna sida som hade kunnat ge mig tips på hur man bygger upp ett lag runt omkring med kontaktföräldrar, ledare, upplägg av träningar och matcher, regler på och utanför planen m.m.

Jag var tränare för min sons lag tills de blev 12 år och en del skulle satsa i lag inne i stan och vi var tvungna att lägga ner laget. Sedan fick jag en dotter som ville spela fotboll och självklart tog jag chansen och starta upp hennes lag med.

Efter dessa år har jag lärt mig en massa saker, jag kan erkänna att jag ibland varit en urusel tränare som stått och skrikit på mina spelare att de ska jobba mer osv. Jag har varit en urusel mamma/tränare som skällt på min son för att han inte presterat sitt bästa.

Jag hoppas att jag med denna sida kan hjälpa nya tränare (som oftast är mammor och pappor) att starta igång nya lag. För att vara tränare för ett gäng småknattar och få vara med på deras utvecklingsresa är bland det bästa man kan vara med om.

Men i vissa situationer vet man inte riktigt hur man ska agera så man lär sig nya saker hela tiden, ibland är det stressigt man skyndar hem från jobbet för att hinna äta och hinna till träningen i god tid innan de andra kommer, man känner sig ibland frustrerad när spelarna inte är fokuserade på träningen, när föräldrar inte svarar på kallelser MEN som tur är vinner det positiva det är jätte kul och lärorikt och ger massor av energi.

Jag läste att svenskarnas ideella arbete är värt 131 miljarder kronor per år enligt nya siffror från Statistikmyndigheten SCB 2018.

Men pengar är inte allt, som knattetränare går man back ekonomiskt, man använder flexen, man betalar medlemsavgift och ev overall. Men det är inte för pengar man ställer upp som tränare utan bla. för att få vara med på ditt barns aktivitet och få ge andra barn en meningsfull sysselsättning och vara med och se deras utveckling, det är värt mer än pengar ;)

Njut av denna tid för åren går fort och jag hoppas med denna sida att jag kan hjälpa andra föräldrar att träna barn.

Malin