TALANG

Ibland hör man föräldrar säga – ”Min son är en talang!” och de har stora förhoppningar om att deras son kommer bli proffs när han blir stor. De skulle bara veta hur mycket träningstimmar, vilja, mentalitet och så mycket mer som krävs för att bli en av de få som blir en av de bästa. Tyvärr finns det föräldrar som vill leva sina egna fotbollsdrömmar genom sina barn.

Jag hörde en föreläsning i Eskilstuna där de sa att om man slår ihop två ålderskullar så är det 1 i hela Södermanland som kan leva på fotboll som vuxen. Tänk om alla tränare som tror att deras lag eller några spelare kommer nå eliten istället tog det lugnt och jobba för att behålla bredden i laget och tänkte långsiktigt. Istället är det vanligt att lag toppas, man fryser ut dåliga spelare och hoppas de ska sluta.

Självklart kan man vara en talang men ett barn som är talang vid 6 år är förmodligen inte det vid 20 år. Jag tycker man hellre kan säga -”min dotter är en 6-års talang”.

Många blandar ihop talang med fysisk mognad och de som forskar i "talang utveckling" brukar ofta påpeka att de som är tidigt födda på året har större chans att bli kallade talanger som barn. Vilket innebär att barn födda sent oftast inte blir uttagna vid tex elitläger, vilket gör att de kanske tappar lusten till fotboll och slutar tidigare, MEN som äldre skulle ha kunnat blommat ut och blivit jätte bra.


Det jag kan berätta om mina spelares utvecklingar under dessa år är att:

• en del av de som stack ut och dominerade som 6-åringar var en i mängden som 13-åringar

• vi hade en spelare som knappt visste vilket mål han skulle springa mot och hade det tufft i flera år, MEN som 13 åring gjorde stora framsteg. Inte spelskickligast men en av de som kämpade mest och som lyssnade på instruktioner och till slut spelade i klubbens A-lag.

• sedan hade vi spelare som hade det tufft från början och även hade det som 13-åringar när de slutade men som alltid kom och tränade och verkade tycka det var roligt.

Så sammanfattningsvis så kan man säga att 6-åriga spelare kan ingen titta på och säga du kommer bli proffs som stor men inte du och att fysisk mognad spelar stor roll.


Alla är olika, olika är bra” säger en del ibland.

Då menar de som jobbar med detta demokrati, jämställdhet, integration.

Men i Sverige tycker många tvärtom när det gäller det fotbollsmässiga ”Alla är olika, men alla ska vara lika” . Ingen får sticka ut, har vi en spelare som dribblar mycket då klagar föräldrar och en del tränare. Låt dem vara, de lär sig till slut att det är bra att passa i vissa lägen. Du kan tex filma dem under match och visa att det finns fler alternativ i vissa lägen.

Jag försökte säga till mina spelare att när de kommer drivande med bollen mot en motståndare, har du en lagkompis som har bättre läge, då passar du, har du ingen att passa då dribblar du….


Ta inte död på en kreativ spelare!

Hur ofta hör man inte tränare ropar – passa bollen, spela enkelt…

Självklart ska man passa och spela enkelt ibland MEN man får inte ta död på en spelares kreativitet.

Hur ska vi fram nya Zlatan spelare om man aldrig får göra en svår dribbling eller en svår passning som ibland misslyckas…….

Tänk om du bara får ta emot en pass och snabbt spela den vidare på nästa tillslag, risken är stor att spelare tröttnar på fotbollen.

Vi hade ett lag i stan där de redan på 7-manna körde "passa, ta emot, passa" och mycket passningar bakåt till back, ingen utmana eller gjorde något kreativt. Guuuuud vad tråkigt, som spelare måste det vara jäääätte tråkigt och även super tråkigt för publiken ;)

Det gäller att hitta en balans.