7-MANNA

NÄR VI SPELADE 7-MANNA JOBBADE VI MED DETTA:

• Viktigt att man lär spelarna att de ska spela bollen längs backen
• Jag prata ofta om ”lugn” = att spelarna inte ska tjonga bollar, att passningarna har en adress så man inte bara sparkar iväg bollen

• Väldigt ofta ser man lag som tjongar bollar eller låter sin målvakt sparka till en duktig spelare på topp och laget vinner matchen, men att vinna matcher i tidig ålder pga. att man slår långbollar till en duktig forward på topp utvecklar inte spelarna. Tänk långsiktigt!

• Påminn spelarna att prata hela tiden på planen så de hjälper varandra

• Våga visa glädje vid mål (ge dem läxa till en träning att alla ska ha en målgest så kör Ni en skottövning så att alla får visa sin gest)

• Peppar sina kompisar, t.ex. vid byte gör man ”give me a five” med sin lagkompis man byter med

* Vi hade en utdragbar avbytarbänk till matcher. Superbra att ha avbytarna samlade på ett ställe

Målvakt

* Målvakten ska alltid rulla ut bollen, jag lärde mina målvakter från början att de ska tänka att de bowlar ut bollen till en back så den inte studsar.

* Det är målvakten som ser planen bäst, så jag påminde målvakten om att de ska prata mycket så de kan hjälpa backarna och hålla koll på motståndarna om de är fria framför mål

* Lär dem tidigt att våga gå utanför straffområdet för att vara spelbara på fötterna när spelet är långt från målet.

Backar

När vår målvakt har bollen ska backarna snabbt ut på kanten för att vara spelbara.

Passa bollen sedan vidare längs backen helst längs kanten till mittfältaren.

När motståndarna har bollen är det "slime" som gäller

När vi anfaller ska backar med och inte stå som två koner och vänta på att spelet ska vända

Sista året på 7-manna övade vi extra på att ta djup och vända spelet om det blev trångt på ena kanten. Så vi sa att på den sidan vi anfaller ska den backen följa med upp och den andra tar djup i mitten så den finns spelbar för att vända spelet till andra sidan. Det var så härligt att se när vi lyckades vända sida via backarna och fick till ett anfall på andra sidan - det var som att vi gjorde mål ;) . Där hade vi bevis på när prestation känns mer värdefullt än mål, eftersom vi tränade och pratade mycket om detta och sedan när vi lyckades gör det under match blev man sååååå stolt och glad.

Yttermittfältare

När vår målvakt har bollen ska våra yttermittfältare ut och nudda linjen för att bredda, om uppspelet blir på andra kanten kan man röra sig inåt på planen. Vi ritade upp planen på en tavla och drog ett streck i mitten från mål till mål och försökte visa att yttermittfältarna ska röra sig på sin sida och inte springa över till andra kanten för att hjälpa till där.

Vi sa alltid att en mittfältare är back när motståndarna har bollen som ska kämpa hem och en anfallare när vi har bollen och ska med i anfallet.

Mittmitt

Här vill man ha en spelare som är bra på att passa och kämpar extra mycket och som rör sig och skapar trianglar med lagkompisarna.

Forward

Eftersom vi bara har en forward måste den jobba mycket och röra sig mot den sida bollen är på för att göra sig spelbar.

MATCHSPEL

När vi spelade match hade vi denna spelidé:

 • Vi spelade med 2 backar - 3 mittfältare - 1 forward
 • Vi pratade om att skapa trianglar när vi har bollen, extra viktigt att mittmitten är med och skapar trianglar
 • När motståndarna har bollen är det "slime" som gäller och markera på rätt sida, ALLA ska ha en spelare
 • När vi har bollen ska vi blomma ut och inte vara för nära varandra
 • "Vi anfaller som ett lag och försvarar som ett lag", vi pratar ofta om att ALLA ska jobba hem, är det en mittfältare som inte jobbar hem så kan den komma och byta och vila ett tag. När vi anfaller är det självklart att backar ska vara med, men EN måste vara kvar vid mittlinjen.
 • Vi pratar även om att är man på plan då jobbar man hela tiden annars kommer man och byter en stund med någon som är pigg.
 • Vi försöker byta var 5:e minut, max 11 spelare så de som är på matchen får spela mycket. Men allra bäst för oss har varit när vi är 9-10 st, för ingen vill egentligen byta. Jag vet att vissa säger att man helst ska spela en halvlek och sedan byta, men jag tycker synd om spelarna som får vänta så länge på sidan, men 5 min funkade bra hos oss.


1. När vår målvakt har bollen =

 • backar ut på kanterna med magen in mot plan så man ser alla,
 • yttrar ut på kanterna och nuddar linjen för att bredda.
 • mittmitt kommer närmare målområdet för att skapa triangel med back och ytter


2. Målvakt rullar ut bollen till en back =

 • den andra backen rör sig då in i mitten för att säkra ifall vi förlorar bollen
 • antingen spelar backen vidare längs kanten till yttermittfältaren eller till mittmitt.
 • forward rör sig till den sidan uppspelet kommer


3. När motståndarnas målvakt har bollen =

 • backar hem till mittlinjen och letar reda på sin spelare att markera
 • yttermittfältare till "retreat linjen" och markerar sin spelare
 • forwarden rör sig längs "retreat linjen" dit målvakten kommer rulla ut bollen och så fort bollen är i spel är det "rush" dit för att vinna bollen


Lagkapten

I början hade vi flera som stod i mål och då fick målvakten som starta matchen stora äran att vara lagkapten.

Vi förklarade att lagkapten har EXTRA viktig uppgift under match att peppa och stötta laget.

Men alla har inte ledaregenskaper som en lagkapten behöver ha, så efter ett tag lät jag de som var bra lagkompisar och som inte klaga på saker vara lagkapten.


Tränare

Försök vara tyst på sidan och ge inte instruktioner till spelarna på plan. Ge tips till de som är på sidan för att lära dem.


Föräldrar

Jätte viktigt att ha föräldramöte och berätta hur vårt lag ska uppträda under matcher.

Tex vårt lag ska uppträda sportsligt, vi klagar inte på domare, applåderar inte självmål, vi skriker inte och ger instruktioner till spelarna det sköter tränarna. Gör andra laget mål applåderar man även då. Vi ska hålla en trevlig atmosfär runt planen.

EFTER MATCHEN

 • Tacka!!! Efter slutsignalen är det självklart att alla spelare och tränare går och tackar motståndarna och domaren. Tanken med att ställa upp vid mittlinjen är ju att TACKA för matchen, men vad gör oftast lag = skriker en ramsa att det är BÄST, mmmmmm. Skulle man inte tacka för matchen. Jag kan erkänna att första åren tänkte jag inte på det utan vi hade en ramsa att "Vi är de bästa vinner för det mesta...… Men sedan blev jag mognare och tänkte till "orsaken att vi står mittemot varandra är ju för att tacka och inte vara dryga och skrika "vi är bäst". Så vi bytte ramsa

"Vi är gröna, vi är vita. Vi är Skogstorps coola, och sköna.

Vi vill tacka domare och lag, för denna underbara dag, Åååååååååh Skogstorp!"

 • Sedan strävar jag efter att föräldrarna i båda lagen kör tunneln tillsammans så lagen springer tillsammans igenom när de är små och tycker detta är superkul.
 • Jag tycker även det är bra att samla spelarna efteråt och snabbt reflektera om matchen och att vi ses på nästa träning.