TRÄNING

• Alla på plats senast 10 min innan träningen börjar

• Hälsa på alla

• Samling och avslut i omklädningsrummet

• Samla spelarna framför dig

• Prata - Visa – prata

• Rödtråd på träningen

• Berömma och nämna alla vid namn under en träning

• Duscha efter träning

• Träningsmaterial

• Skadade

Start av träning

Som tränare tycker jag man ska vara på plats i god tid innan träningen startar. Så det är upplåst ifall spelarna kommer tidigare och vill umgås och man hinner fixa ordning bollar och dylikt och hinner prata lite med spelarna innan träningen börjar.

Det är även bra om spelarna kommer lite innan träningen börjar så de hinner prata av sig.


Hälsa alla välkomna

När alla anländer till träningen försöker man som tränare hinna namnge alla – kul Felix att se dig idag (någon som varit borta ett tag)…. Hej Arwid……. Vi har även börjat i mitt tjejlag att alla spelare ska försöka säga hej till varandra när de kommer till samlingen och inte bara till sin bästis.


Samling i omklädningsrummet

Alla har inte tillgång till ett omklädningsrum men jag brukade samla mina grabbar i omklädningsrummet innan träningen då kanske vi pratar om helgens match, vad som är på gång under veckan, vad vi har för träningstema denna vecka m.m. Vi samlades även efter träningen i omklädningsrummet. När de är knattar är det bra att träningen avslutas i omklädningsrummet då vet man att alla är samlade när träningen är slut, vi råka tyvärr ut för att en kille sprang iväg och lekte i en skogsdunge intill planen efter träningen istället för att gå tillbaka till omklädningsrummen där föräldrarna väntade. Men det där känner man vad som passar sitt lag bäst ;)


Samling på plan

Tänk på att samla spelarna framför dig i en halvmåne och att sådant som kan fånga deras intresse som en annan match, bilar osv är bakom deras ryggar.

När de är knattar kan det vara bra att be dem sätta sig på bollarna, spelarna får absolut inte hålla på med bollarna i händerna och studsa bollen, det stör vid samlingen.


Tips! Är det någon som börjar prata och inte lyssnar kan man testa att bli tyst och bara titta på spelaren så brukar den bli tyst eller bli tillsagd av sina kompisar. Eller så viskar man så de som lyssnar hör - "alla som hör mig nu, klappar händerna 3 ggr", då hajar de andra till


Prata – visa - prata

När man ska visa en övning kan man aldrig vara för förklarande, viktigt att man först förklarar vad man ska göra och sedan visar och sedan förklarar igen. Du som ledare behöver inte vara duktig på fotboll själv och visa utan man kan ta hjälp av en duktig spelare som man guidar igenom övningen.


Prata

När man börjar med små knattar, är det jätte viktigt att man från början lär dem att de ska prata med sina medspelare, att man alltid säger namnet på den man passar. Tänk om man fick sitt lag att hela tiden prata under match det skulle vara underbart.


Rödtråd

När jag började med mina knattar, var jag stolt om jag hade gjort i ordning en träning som innehöll mycket, t.ex. en teknikövning, en skott övning, en passningsövning, match, avsluta med stafett. Vilket jag efter ett tag fick lära mig att så ska man inte göra, utan för att utvecklas bäst ska man träna på en sak under en längre tid för det är när man lyckas som man utvecklas bäst. Ett alternativ är att träna på ett tema under flera träningar t.ex under 2 veckor. Ett tema kan vara passningar, skott, väggpass, 1v1 eller teknik osv. Spelarna blir informerade om att nu kommer träningarna bygga på ett visst tema. Så om man tex har vändning som tema försöker jag få det i flera moment först i uppvärmningen, sedan i en övning med vändning, sedan under match får man extra poäng om man lyckas och sedan när vi avslutar med stafett gör man även vändningar där.


Ställa frågor

Ställ mycket frågor under träningen tex ska man öva på väggpass då frågar man -vad ska man tänka på när man ska göra en väggpass? Om man kör övningar där man ska markera, fråga -hur markerar jag spelaren rätt?


En träning på 90 min kanske ser ut så här för 10 åringar:

• Uppvärmning 10-15 min (med många bolltouch)

• Tema 30 min

• Smålagsspel 30 min

• Avsluta med t.ex. stafett

• Summering + vattenbreaks 5 min

• Avsluta med att alla hjälps åt att samla in bollar, västar, koner. Ge uppdrag tex William tar du västarna, Felix tar du konerna…. eller -"Alla ska ta 3 saker var"

• När allt sedan är insamlat samlas man in en ring och kör tex sitt lagnamn och berömmer laget för träningsinsatsen


Så här för 6 åringar som tränar 60 min:

• Uppvärmning lek 15 min

• Övningar på ett tema tex passningar, teknik..… 20 min

• Smålagsspel 15

• Avsluta 5-10 min med något kul som tex en stafett med boll

• Avsluta med att alla hjälps åt att samla in bollar, västar, koner. Ge uppdrag tex William tar du västarna, Felix tar du konerna…. eller -"Alla ska ta 3 saker var"

• När allt är insamlat samlas man in en ring och kör tex sitt lagnamn och berömmer laget för träningsinsatsen


Övningar

• Ej långa köer under övningarna max 3-4 st i en kö (ibland kan jag se knattelag träna där det står 7 spelare i en kö, vilket inte är bra. Det gäller att ta vara på tiden de tränar så de hinner göra många bolltouch och står många i kö är risken större att de inte är fokuserade och börjar tjafsa med varandra.


• Försök hålla tempo mellan övningarna, när en övning är slut ska det inte ta flera min innan nästa övning börjar


• Dricka, jag tycker inte man ska hålla på att ta flera drickpauser under en träning, och viktigt att säga om de ska dricka –”30 s drickpaus”, sedan ska de vara tillbaka hos tränaren


• Ha övningar med många touch på bollen


• Viktigt att inte bara ha seriösa övningar där spelarna ska vara fokuserade, utan bryt ibland av med en rolig övning som ger extra skratt. Har Ni tips på någon rolig stafett eller dylikt får Ni jätte gärna maila mig och berätta så lägger jag till dem. Har lagt upp några tips på saker på sidan om dans/sånger/samarbetsövningar. Men fler kommer framöver.


Berömma

Att få beröm är bland det bästa som finns, så ös beröm när spelarna gör något bra det stärker barn enormt. Glöm inte att berömma med namn det stärker ännu mera. Jag vet att det kan vara svårt att hinna med under en träning men att hinna namnge alla spelare under en träning är jätte bra.

TIPS! Är Ni flera tränare kan Ni dela upp barnen så Ni har några stycken var att fokusera på under träningen. Tex en tar alla med gula västar och du alla med röda.

Lägg till ordet "ÄNNU"

Ibland på träningar så säger man - Nu ska ni passa med vänster foten och då svarar någon "-Jag kan inte passa med vänster". Exakt och det är därför vi ska öva på det och just nu tycker du att du inte kan ÄNNU. Då låter det mera positivare ;)

Duscha

Jag tycker att byta om gemensamt och duscha efter träning/match tillhör fotbollen när de blivit lite större. Det stärker gemenskapen då de har chansen att prata med varandra om annat än fotboll och lära känna varandra ännu bättre.

Träningsmaterial

I början släpade jag ut 20 bollar ut till planen, men sedan körde vi med att alla tog med sig varsin boll ut till planen och även tog med sig tillbaka efter träningen. Viktigt att även lära dem från början att västarna ska hängas upp på ringen och inte slängas i en hög på marken och bollarna ska in i nätpåsen. Vi hjälps alltid till HELA laget att samla in allt i slutet av träningen och efter det samlas vi i en ring.

Skadade

Om någon spelare är skadad tycker jag man ska försöka få dem att komma ner på någon träning under veckan, de kanske kan stå i mål, vara fastpassare eller hjälpa till med träningen. Bra för gemenskapen i laget och även minimera att de missar information och instruktioner som lärs ut under träningen.

Avsluta träningen

Försök att få spelarna att längta till nästa träning!

Jag brukar försöka köra någon rolig stafett så de är extra glada när träningen är slut.

Sedan brukar vi samla laget i en ring och analysera om träningen gick bra, påminna om nästa träning/match m.m om vi inte går till omklädningsrummet.

Tips till äldre lag!

Jag hörde en intervju med en spelare på hög nivå som sa att hellre att man har en hård fotbollsträning där man känner sig svettig och trött efter träningen än att man lägger in extra löppass. Förr körde en del fotbollslag extra löppass, men nu för tiden har men hellre fotbollsträningar med löpövningar med boll.


Vissa föräldrar står och trampar och ska hämta sina barn när träningen är slut, lägg till 15 min till på träningen så ingår duschning i träningstiden när det blivit lite större.