TRÄNA SITT EGET BARN

Oftast är det föräldrar som ställer upp och blir tränare för nystartade knattelag.

Det finns många positiva saker med att vara tränare för sitt egna barn:

• man gör en aktivitet tillsammans med sitt barn

• man får lära känna spelarna som oftast är kompisar till ens barn

Men det finns också nackdelar.

Jag har gjort många tabbar, skällt på min son när han inte har tagit i på matcher, pratat negativt om spelarna hemma när min son hört.
Jag har ställt högre krav på min son än på de andra spelarna.

En av de saker som jag känner mig väldigt besviken och arg på mig själv är mitt beteende mot min son när han hade en period som 7-åring då var han väldigt aggressiv i sitt spel och i Sverige är det vanligt att man inte får sticka ut i mängden så jag fick höra från andra föräldrar att så där borde man inte spela m.m. Så jag klagade ofta på min son att han inte skulle ta i så i närkamper och det slutade med att han knappt gick in i närkamper.

En annan sak som är negativt är att det är svårt för ens barn att vara i fokus. Om tex ett spelarpris ska delas ut på avslutningen så spelar det ingen roll att ens barn denna säsong har högst träningsnärvaro och varit duktig i laget. Utan då ger man hellre priset till någon annan. Tränarens barn får oftast högre krav på sig.

Sedan finns det föräldrar som kommer mäta tiden ditt barn spelar under en match och se om ditt barn får starta matcher mer än andra.


Så de tips jag kan ge är att:

• Prata aldrig negativt om andra spelare när ditt barn hör

• Sitt inte vid matbordet och prata om fotboll så fort det har varit match

• Ha samma krav på ditt barn som du har mot andra, ställ inte tuffare krav

• Ge mycket beröm