FRAMTIDEN

Det har hänt mycket de senaste åren inom fotbollen som är jättebra.

Tex 3-manna med sarg är superbra för de minsta.

När jag växte upp fanns varken 5- eller 3-manna. Jag tycker 3-manna är en av de bästa förändringarna de senaste åren. Jag har kört det med mina tjejer och det har varit jätte lyckat.


Alla är glada att få spela match, det blir så många mål åt båda hållen så ingen håller räkningen, inga föräldrar som står och skriker taktiska tips och det bästa är att bollen oftast inte åler ut. Även spelare som inte är så duktiga får bollen och får känna sig delaktiga än om de hade spelat på 5-manna och mest hade sprungit bredvid och tittat på nu studsar bollen även till dem

Retreat linje

Att motståndarna ska backa hemåt för att man ska få chansen att starta igång med bollen från målvakt till back. Tidigare innan regeln kom såg man ibland lag där målvakt sparkade ut långbollar över mittlinjen till en forward. Hur bra utvecklar det backar och mittfältare som inte får vara med i uppspel?  


Jag ser tyvärr fortfarande lag som försöker gå runt detta, där målvakt ger backen bollen framför mål som sedan sparkar långbollar upp till forwards. Vad tänker man då som tränare?

Effektiv speltid

Något jag är trött på är när man ser vuxnalag som ska maska på slutet när de leder, målvakten tar lång tid på sig, spelare låtsas få kramp, de kan helt plötsligt inte kasta inkast utan då ska en annan spelare kasta osv.


Det vore intressant att testa "effektiv speltid" tex 2x35 min. Då spelar man match till slutsignalen lyder och då vet man hur lång tid det är kvar på slutet. Som det är nu vet man inte om domaren lägger till 3 min eller 6 min.


Men jag läste ett inlägg på Internet där någon skrev att från 85:e minuten borde man köra effektiv speltid. Det skulle vara ett bra sätt att slippa maskning.

Framtiden

Det ska bli spännande att se vad som kommer hända framöver inom fotbollen.


Ibland hör man en del prata om inkast, varför ska vi helt plötsligt använda händerna när vi annars bara använder fötterna, ja det kan man tycka.....

Den som lever får se...

2019

Jag var nyligen på ett informationsmöte hos vårt fotbollsförbund och fick då höra bl.a dessa saker:

  • 7 mot 7 = Storlek på målområde och retreatlinje ändras, suuuuuuper bra, de har tänkt till. Som det varit tidigare så har motståndare ställt en forward på linjen som ruschat fram så fort målvakten börjar rulla ut bollen, så när backen får bollen så är forwarden nästan framme. Då vinner man inget med retreatlinje för tanken är ju att backen ska få bollen och ha chansen att passa vidare till en mittfältare.

Så nu kommer målområdet bli mindre och retreatlinjen blir 7 m från mittlinjen, vilket innebär att området blir större för backen att passa vidare. Jätte bra!

  • När målområdet blir mindre läggs straffen på linjen (7m ut från stolpen)
  • Nu man pratar om bollar brukar man välja 3:or, 4:or osv = i framtiden kommer man även kunna välja vikt på boll. Super bra varför har man inte gjort det tidigare tänker jag. Som det är nu kan det vara så att man kommer till en bortamatch så har motståndarna lättare bollar och tjejerna får till jätte bra skott, medans våra bollar är jätte tunga men det står 4:or på både våra och motståndarnas bollar. Självklart skulle jag vilja ha lättare bollar, är roligare för spelare att lyckas få till bra höga skott mot mål ;)
  • Målet är att det ska vara lika i hela Sverige när det gäller planstorlekar, matchtider, regler osv. Vilket jag tycker är självklart i vårt lilla land, nu har man åkt på cup och spelat 5 mot 5 för första gången medans motståndarlaget redan spelat det ett år för i deras kommun startar kör man det i tidigare ålder.