TRÄNA TJEJER VS KILLAR

ag har tränat både killar och tjejer och jag har märkt skillnader mellan mina lag.


* Killar är mer fokuserade på motståndarnas mål under match, kommer man springande mot målet är det dit man ska medans tjejer mer tittar på vem de kan passa


* Tjejer lyssnar mer på taktiska saker, och ibland kan det bli fel ;) tex när mina tjejer började spela så försökte jag förklara att när motståndarna har bollen ska alla vara som en ”ryggsäck” (=markera nära i rygg) MEN vad hände när en motståndare stod kvar som back på sin planhalva, min tjej gjorde helt rätt ställde sig som en ryggsäck men om man ser på vad som är rätt sida så blev det fel sida. Så då ändrade vi det taktiska till att när vi skulle markera en motståndare skulle vi vara ”slime” och alltid närmast vårt mål.

Det har varit extra kul med mitt tjejlag att taktiska saker som vi pratat om på träning har de sedan gjort under match.


* Tjejerna är mer beroende av kompisar och är det 3 som umgås privat så blir det problem när vi tränar, om då 1 kommer i ena laget och de 2 andra i andra laget.


* Killar kan knuffas i led när de är små medans tjejer kan börja tjafsa med varandra.


* Killar är mer diviga och kan försöka dribbla genom hela laget som små


* Tjejer är mer mjuka till sättet och kan komma fram till tränaren och ge en kram när de kommer till träning det gör inte killar ;)


* Om man är på en cup med tjejer så är det inte bara fotboll man ser, här är gemenskapen mer synlig än hos killar, tjejer de sjunger ramsor, gör danser under uppvärmning. Efter en match är det nästan tävling om vem som gör bästa tackramsan.

Mina tjejer har kört tackramsor efter matcher och även på uppvärmning innan match kör vi en ring och så spelar vi en låt som de kör en typ av dans till ;)

Roliga aktiviteter

Under en säsong började jag tappa spelare i vår trupp och det var spelare som inte riktigt "lever för fotbollen" men de var inte dåliga.

Jag började fundera på vad man skulle kunna göra för att få tjejerna att ändå kämpa vidare med fotbollen, för de kan utvecklas och bli ännu bättre senare.

Då kom jag fram till att vi skulle skaffa en "förslagsburk", där tjejerna får lägga i lappar med förslag på saker vi kan hitta på och göra tillsammans 1 gång/mån som inte är fotbollsträning.


När jag informerade om detta märkte jag att tjejerna var jätte positiva och genast lämnade förslag. Det var till och med en mamma som senare berättade att dottern var tveksam att fortsätta nästa säsong men nu såg fram emot dessa nya gemensamma träffar.

Här märker man skillnad mellan tjejer och killar, för tjejerna är det extra viktigt med lagkänsla och gemenskap.


??????

Något jag själv undrar över VARFÖR är det sådan stor skillnad på killar och tjejer tekniskt. Jag kan tycka att tjejer de hjular och dansar och är smidiga i kroppen de borde ha mycket lättare för sig att finta än vad killar har, men inte vad jag märkt.