UPPGIFTER SOM TRÄNARE

VARFÖR ÄR DU TRÄNARE OCH VAD VILL DU UPPNÅ?

Viktigt att du ställer frågan till dig själv,

Varför är du tränare?

Är det för att spelarna ska få en meningsfull rolig aktivitet eller vill du få laget att bli bäst i stan i din årskull,,,,,,,,,

När du vet svaret, stämmer det med din klubbs filosofi? OM svaret är ja är det kanon ;)

HÄR KOMMER LITE TIPS PÅ UPPGIFTER!

Finns många uppgifter som en tränare har, men några som jag tycker är viktiga är:

• Vara ett bra föredöme

• Utveckla spelarna fotbollsmässigt och som individer, fokusera på utveckling och inte resultatet

• Få spelarna fortsätta så länge som möjligt

• Skapa bra laganda - få laget känna sig som en stor familj

• Ta inte död på en spelares kreativitet

Vara ett bra föredöme

Är självklart, dessa små lirare ser upp till dig som tränare.

Tex.

  • Komma i tid till träningar/samlingar
  • Vara förbered till träningar
  • Agera föredömligt på matcher
  • Vara positiv, inte svära och skrika m.m
  • Att försöka hinna med att uppmärksamma alla spelare, så de märker att du sett just dem idag


Utveckla spelarna fotbollsmässigt men även som individer

Som ledare vill jag se mina spelare utvecklas som fotbollsspelare men även som individer. När en spelare utför något under match som man försökt att lärt dem under träning, då känner man en underbar glädje och ibland får man även gåshud…..

Men det är inte bara det fotbollsmässiga som man vill lära sina spelare, vi har även en viktig del att lära ut när det gäller socialt beteende mot lagkompisar, tränare, motståndare, domare.

Jag blir stolt när jag ser:

• att spelare är schyssta mot sina lagkamrater och stöttar och peppar varandra

• att spelare har en trevlig attityd mot motståndarna

• att spelare går fram och ber om ursäkt om någon motståndare skadat sig i en närkamp

• att de uppför sig schyst mot domare och inte klagar på domslut

Få spelarna fortsätta så länge som möjligt

Jag tycker att en av de viktigaste målen för en tränare är att få sina spelare att fortsätta spela fotboll så länge som möjligt. Om du inte tappar spelare efter säsongen så har du ett bevis på att du gjort ett jätte bra jobb som tränare. Jobba på att behålla bredden.

Som många brukar säga "Så många som möjligt så länge som möjligt..."

Skapa bra laganda

För att få spelarna att spela så länge som möjligt är en bidragande faktor bra laganda. För att lyckas med ett lag måste man ha bra gemenskap i laget. Då tycker spelarna att det är kul att komma till träningen för att träffa sina härliga fotbollskamrater. Jag har tränat både tjejer och killar och det känns som det är extra viktigt i ett tjejlag.

Får man känslan att laget är som en stor familj då har man lyckats bra ;)


Tips!

• Självklart samlar man sitt lag innan match och kör en ramsa för att peppa laget


• Samla spelarna efter träning i en ring och ge beröm om de gjort en bra insats och kör t.ex. Ert lagnamn


• En extra övning man kan köra under träning för att jobba på lagandan är att varje spelare får en hemlig kompis som du utser.

Denna hemliga kompis ska de berömma och peppa under träningen, efter träningen samlarna man spelarna i en ring och de får gissa vem som var deras hemliga kompis. Detta är jätte populärt i mitt tjejlag.


• Lär spelarna att berömma och stötta varandra


* Lär spelarna att de säger -"hej" till alla när de kommer till träning/match och inte bara sin bästa kompis (svårt i lag med många spelare...)


• Gör andra aktiviteter, tex strunta i en träning och gå och bowla, kolla på en fotbollsmatch, eller filma en match och titta på. I mitt tjejlag har vi en ”förslagsburk” där tjejerna får lägga i förslag på en aktivitet som vi har som mål att göra 1/mån. Sedan röstar vi.

Ta inte död på en spelare

Hur ofta hör man inte tränare ropa – passa bollen, spela enkelt…..

Självklart ska man passa och spela enkelt MEN man får inte ta död på en spelares kreativitet.

Hur ska vi fram nya Zlatan spelare om man aldrig får göra en svår dribbling eller en svår passning som ibland misslyckas…….

Tänk om du bara får ta emot en pass och snabbt spela den vidare, risken är stor att spelare tröttnar på fotbollen. Det gäller att hitta en balans.

Samla stans bästa spelare i ett lag

Jag har varit tränare för ett lag i en liten klubb och då tycker jag det är viktigt att man inte blir frustrerad när andra klubbar vill ha någon spelare från laget när de blivit 14-15 år. Det är självklart att de ska utvecklas i något av stans större klubbar när de blir äldre.

Jag önskar att alla föreningar i en mindre stad ville uppnå samma mål att behålla bredden och få fram bra spelare som när de blir äldre spelar i stans bästa lag. Många ledare ser bara sitt egna lag och vill behålla sina bästa spelare.

Men det som är väldigt viktigt är att det sker en dialog mellan tränarna när en övergång ska ske, det är så vanligt med hemlighetsmakeri istället för att köra med öppna kort och föra en dialog mellan tränarna så det blir så bra som möjligt för spelaren.

Det jag sett under mina år är att föräldrar själva kontaktar andra lag och vill få sitt barn värvat, jag tycker det ska ske vid 14-15 års ålder att de större föreningarna kontaktar tränarna och för en dialog.

Provtränar

Något jag inte heller gillar är att spelare "provtränar" med andra lag utan att meddela sin tränare. Det kommer fram i alla fall.

Så VIKTIGT: OM en spelar hör av sig och säger att den vill provträna med ert lag då ska du ställa krav att den spelaren först meddelar sina tränare och sedan att du har en dialog med tränarna i andra laget.

Jag skulle bli jätte stolt om någon av mina spelare en dag spelar i stans bästa lag.